Întâlnirea

                                                                        Întâlnirea


Este terri-anul 300 d.u.c.t. (după ultima colonizare terrestră). Universul actualilor terreștrii, așa cum se numesc acum pământenii, se întinde pe câteva mii de ani lumină. Diversele tipuri de nave stelare au purtat omenirea cât s-a putut de departe, astfel de călătorii au devenit o obișnuință și Terra Primex – vechiul Pământ devenise o planetă de birocrați care coordonau toate celelalte colonii din punct de vedere economic, militar și politic. Omenirea excela intern la capitolul diplomatic, rareori se mai recurgea la forță, rareori se ajungea la conflicte între terreștrii, fie ei originari, fie coloniști. Multele colonii și aerul de oarecare prosperitate de care se bucurau toți pe noile planete terraformate, nu iscau decât mici conflicte locale, ușor de stăpânit de Plenariile[1] coloniilor și de forțele de ordine ale fiecărei planete.

Nedumerea însă lipsa unei sau unor civilizații extraterestre în tot acest spațiu terraformat. Existau forme de viață mai simple sau mai complexe, ușor încorporate în stilul terrestru sau doar îmblânzite și existau proceduri pentru situația unor posibile contacte, terrestrul actual care evoluase mult și era o rasă mult mai pașnică și mai precaută nu descoperise un egal, fapt care îi redusese treptat și din înnăscuta curiozitate.

Terra Primex, o planetă înfloritoare, a renăscut parcă din propria cenușă după luptele cu foametea, consumarea resurselor, poluarea, războaiele. Mutațiile geologice apărute natural sau ca rezultat al invervențiilor vechilor oameni, formaseră cinci mari continente ocupate în mod pașnic de rasele terrestre actuale și acum, Terra Primex și întregul univers terrestru erau conduse de Protectoratul Terrestru[2] compus din cinci lideri ai puterilor terrestre și trei lideri ai UTAIMAN – Uniunea Terrestră a Armatelor de Infanterie Mecanizată, Aeriene și Navale sprijiniți și de un aparat birocratic complex format din guvernori, plenageni, militari, cercetători, consilieri și alții.

O colonie nouă se forma numai după ce grupul de elită denumit Hyoh’shaHoinarii[3] confirma posibilitatea de creare a coloniei. Hoinarii însă deveniseră și ei o legendă, un vechi experiment genetic, o încercare de a îmbunătății rasa umană, de a crea un fel de supraom care să poată depăși barierele limbajului, ale comunicării obișnuite, o specie aparte a terreștrilor, capabilă să se adapteze la diverse situații imprevizibile și care puteau să devină fie pionieri ai umanității, fie primii ei apărători sau chiar ultimi supraviețuitori, iar terreștrii se bucurau de ceea ce realizaseră până acum și nimeni nu își mai dorea noi aventuri. Viața curgea agale pe bătrâna Terra Primex ca și pe fiecare din coloniile ei și nimeni nu părea să se mai aștepte la evenimente care să o scoată din această stare de amorțeală.

Dar departe, undeva la capătul unei galaxii aflată la mii de ani lumină de Terra Primex mă pregăteam să zbor eu, cu o viteză uimitoare, într-o navă suplă și elegantă, o frântură de lucire metalică și luminoasă în imensitatea spațiului cosmic. Sunt doar un simplu călător și asemeni multor înaintaşi, mă pierd prin infinitul de stele căutând, privind, visând la clipa întâlnirii cu prima fiinţă străină de planeta mea natală.

Mă mulţumisem de ceva vreme cu misiunile mele banale de explorare, însoţit doar de Ka, inteligența artificială de la bordul navei mele bio-organice și care putea prelua uneori și o formă umană de tip holografic şi de Ma`as animalul meu de companie, o combinaţie hazlie între un dinozaur din vremuri apuse ale tinereţii Pământului, un motan dolofan cu blăniţă catifelată și un câine foarte atașat de stăpânul său. Preluase de la strămoșii săi saurieni colții puternici, viteza, voracitatea și abilitatea de a deschide o coamă țepoasă atunci când se simțea amenințat, iar de la strămoșii pe linie felină păstra ghearele retractabile, limba aspră, aspectul de patruped și o blană scurtă, catifelată și moale de o culoare albastru închis și niște ochi de un verde aprins care te acaparau instantaneu și aproape te hipnotizau. Era un animal plin de contraste, putea să se tolănească în poala mea și să toarcă leneș și agale sau să se răstoarne pe spate și să aștepte să fie mângâiat pe burtă sau deodată să devină foarte atent, să își încordeze toți mușchii și să sară brusc, devorând aproape instantaneu bucata de carne primită ca hrană.

Cu ajutorul bio-navei mele de tip Paxar 4-Delta[4], „micuței” mele Pax așa cum o alintam eu, uitasem că Terra Primex mai putea fi considerată casa mea, de fapt căminul meu era nava, „micuţa” mea Pax, iar Ka nu înțelegea dorinţa mea, a oamenilor în general, de a da tuturor lucrurilor și obiectelor denumiri familiare sau de a utiliza acel „ciudat” (în opinia lui) limbaj de alint. Reveneam de pe Terra Primex la pupitrul de comandă al navetei de explorare și în câteva minute Pax se zărea orbitând leneş, cu alura ei suplă, în zona ecuatorială. Am pătruns în hangarul care începu să lumineze şi nici nu am apucat să părăsesc naveta că Ma`as deja sărise în braţele mele. I-am oferit osul de bivol tyllerian după care era înnebunit şi l-am lăsat savurându-l. Paşii m-au purtat spre punte.

- Ka, bine te-am regăsit bătrâne. Setează cursul spre Tazra Minor[5] viteză de croazieră.

- Am înţeles căpitane. Trebuie să îmi explici cândva de ce insiști totuși să te exprimi mereu cu acest „bătrâne”.

Tazra Minor era ultima colonie umană cunoscută, o colonie de cercetare, apărare, minerit, destul de avansată tehnologic, dar nici ea nu luase contact cu alte forme de viaţă superioare, fie biologice, fie energetice sau de alt tip. Legile Primului contact erau pregătite, însă marile corporaţii nu doreau să aloce fonduri pentru inutila explorare a spaţiului, eram încă prizonierii profitului. Doar excentricii ca mine îşi permiteau să exploreze, să hoinărească, doar noi, cei care încă mai existam sau eram activi și numiți Hyoh’sha - Hoinarii.

Ka îşi făcea treaba impecabil, ca de fiecare dată, manevrând-o pe Pax, asta când ea îl lăsa, şi puteam privi liniștit peisajul cosmic care se perinda prin faţa hubloului camerei mele. Viteza propusă era cea standard impusă pentru o navă de explorare a spațiului extraterrestru cunoscut, 0,01 parseci. Abia puteam să îmi dau seama de trecerea bruscă pe lângă cercurile lui Saturn, pe lângă steaua Rigel a constelaţiei Orion, de tranzitarea galaxiei Andromeda, apoi mă pierdeam în curcubeul de culori, de nove, comete, pulsari. Aşteptam să depăşesc acest ultim bastion al omenirii şi să mă scufund în marea nemărginire, plină de mistere, firea mea de Hoinar tânjea după aventură, după schimbare.

- Căpitane, Tazra Minor ne permite staţionarea pe orbită.

Vocea uşor metalică mă scoase din reverie, am revenit la pupitrul de control al navei, am contactat diverse departamente din conducerea planetei solicitând tranzacționarea și permisiunile de transbordare a anumitor materiale necesare calătoriei, am transmis și documentele cu ultimele noutăţi și directive de urmat, stabilite în şedinţele Protectoratului Terrestru şi după câteva terri-ore[6] eram gata de a porni în noua mea aventură. Ka a făcut o ultimă scanare a tuturor sistemelor, eu am verificat personal starea armamentului şi a proviziilor, i-am transmis să pornescă cu viteza de croazieră de 0,25 parseci și am părăsit puntea pentru confortul cabinei şi legănatul uşor al hamacului meu suspendat.

Degetul îmi aluneca peste holo-plani-harta ce se contura luminând încăperea, ocoleam planetele deja cartografiate de mine sau de alţi Hoinari şi încercam să stabilesc o traiectorie pentru noua aventură. Le luasem la rând: Kana, Artana, Sakahana, M-9, Nertha, Tellur, Thetis X, Mo`ora şi Gaar...fiecare cu denumirea ei ciudat aleasă de cei din Protectorat.

- Căpitane, poţi urca pe punte, în scurt timp vom trece de Gaar.

Gaar, o planetă considerată pustie, cu vegetaţie adaptată unui mediu aspru, asemeni tundrei, oscila în jurul unui soare parţial stins care nu reuşea să menţină temperatura la un nivel optim dezvoltării unor forme de viaţă superioare. Nimic interesant acolo, doar o altă planetă care poate ar fi devenit o staţie minieră într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, asta dacă Protectoratul Terrestru era dispus să finanțeze noi expediții de colonizare. Aici se termina universul cunoscut și cartografiat de terreștrii, aici hotărâse aparatul birocratic să ia o pauză din activitatea de explorare, pauză care se prelungise pentru un timp nedefinit.

Pax zbura acum prin spaţiul, pur, nealterat, gata de a se dezvălui sau ascunde după bunul plac, incitând spre explorare şi descoperirea de noi orizonturi. Simţeam deja furnicăturile nerăbdării, dorinţa de a găsi ceva acolo: poate o planetă cu viaţă sau poate una cu fiinţe care au dezvoltat o civilizaţie asemeni nouă.

Senzorii nu indicau decât asteroizi, câte o cometă rătăcită, sau lumina unor supernove, în rest singurătatea din care mă scotea doar Ma`as, cu ghiduşiile lui. Mereu mă făcea să zâmbesc, cred că el era sufletul navei, fără el aş fi devenit şi eu rece şi strict ca şi Ka, mai ales că alesesem ca el să păstreze o personalitate cât mai puțin umanizată, deși, ca orice inteligență artificială neîncorporată într-un sistem fix, controlat constant și supus unor bariere de securitate, mă așteptam să vrea să evolueze.

Din această oarecare apatie mă scoate un zumzet scurt şi pâlpâirea stinsă a luminilor ecranului conectat la senzorii de mare distanţă. Îmi anunţă existenţa unei planete cu atmosferă şi procentaj oarecum ridicat de oxigen în ea, la ceva mai mult de 70 de ani-lumină de poziția mea actuală. Deja aventura se anunţa interesantă, aşteptam să ne apropiem să pot începe studiul amănunţit şi poate să descoper eventuale forme de viaţă.

În ultima clipă am observat asteroidul care se apropia rotindu-se ameninţător, asemeni unei nave care intrase în vrie, și deși s-au activat și raza de respingere și scuturile frontale la maxim iar viteza s-a redus brusc, eu tot am închis ochii instinctiv, pregătindu-mă de un eventual impact. Manevrele însă reuşiseră, Ka sau Pax, nu știam încă cine reușise şi blocul de rocă dură fusese parțial deviat de la traiectorie, ștergând razant scuturile navei, încetinind apoi considerabil și oprindu-se într-un final undeva la babord. Voiam să continui drumul, când lucirea metalică ca a unei nave se întrezări ascunsă într-o crevasă a bucăţii imense de rocă întunecată.

- Ka, te rog opreşte nava şi scanează asteroidul pe care tocmai l-am evitat.

- Compoziţie de metan, sulf, câteva minereuri neferoase, un zăcământ de platină şi o combinaţie de aliaje necunoscută.

- Forme de viaţă?

- Una singură, umanoidă, însă destul de slabe semnele vitale.

- Apropie-te de asteroid şi pregăteşte infirmeria, voi cobori să văd ce fiinţă este acolo jos.

Senzorii transmiteau un fâșâit sec, când aproape atinsesem suprafaţa întunecată. Îmi trag repede costumul de operaţiuni în spaţiul cosmic şi sar prin trapa deschisă. Păşesc pe suprafața închisă la culoare şi un praf fin negru se ridică să îmi acopere încălțările, grăbesc paşii ajustând reglajele costumului încât să nu mă trezesc plutind prin spațiu la următorul pas făcut. Mă apropii de locul în care începe să se zărească metalicul contur al unei navete de formă ciudată. Am privit locul amplasării, naveta putea fi extrasă uşor şi mă hotărâsem să fac acest lucru ca să nu pun în pericol viaţa posibilului ocupant. Îmi închipuiam în momentul de față că aterizase forțat pe acest asteroid. De parcă îmi ghicise gândurile, Ka deja activase raza de tractare şi priveam procedura. Nu a durat foarte mult şi cu naveta preluată în cală curiozitatea începea să îmi dea târcoale. Oare ce fiinţă se ascunde în spatele hublourilor? Și mai ales, oare cum a reușit să evite o explozie la intrarea în crevasa din care am recuperat-o?

- Ka, te rog fă o scanare internă a navetei recuperate, vezi ce îmi poţi spune despre ocupantul ei, ce respiră, are nevoie de anumite condiţii speciale de mediu înainte de a-l extrage afară?

- Da căpitane, încep scanarea acum: formă de viaţă umanoidă, sex cel mai probabil feminin după standardele terrestre, organism compus din 75% apă, carbon, calciu, respiră un oxigen cu 0,3 milinar[7]-i mai pur decât organismul uman, dar vom putea ajusta aerul respirabil de pe Paxar 4-Delta dacă va fi necesar.

Deja nu mai ascultam comunicările, ci doar mă gândeam că voi fi primul care intră în contact cu o specie extraterrestră. Curiozitatea se combina cu oarecare teamă, dar uitasem de toate protocoalele prestabilite pentru astfel de situații și mă purtam doar ca un copil curios. Nici măcar nu îmi trecuse prin cap să trec prin pașii necesari pentru a intra în starea Hoya, ce trebuia activată încă de la părăsirea spațiului terrestru cunoscut, lucru pe care cu siguranță Ka mi-l va reproșa ceva mai târziu, dar  optimismul și curiozitatea mea accentuată mă îndemnau să nu iau în seamă aceste aspecte şi să pregătesc deschiderea navetei. Ma`as se agita și el printre picioarele mele parcă aşteptând un cadou surpriză, numai al lui, pentru ronţăit.

Un scrâşnet metalic, apoi un clic şi trapa se deschide lăsând un abur uşor să părăsească închiderea ermetică. Îndepărtez partea din față a căștii ce acoperea figura pilotului și observ o urmă albăstruie pe fruntea acoperită de un păr negru cu irizări metalice, posibil o rană, sau poate doar o substanţă rezultată în urma coliziunii cu asteroidul. Degetele mele se apropie fără teamă şi îndepărtează suviţele cârlionţate. Brusc, mâna îmi este prinsă şi răsucită la spate şi mă trezesc întins pe podeaua rece, cu lama unui stilet cu luciri lăptoase la gât, fără să îmi dau seama cum de a putut să se miște atât de repede. Din nou regretam faptul că nu activasem starea Hoya.

- Naan...naan qidur! Nekqi atar?[8][naan...naan chidur! Necci atar?]

Din amintirile mele, ale unei foarte vechi arte marţiale terrestre, bat repede cu palma liberă pe podeaua rece, încerc să adopt o mină facială cât mai pașnică și răspund cu mult calm:

- Nu îţi vreau răul, dacă îmi dai drumul îţi pot explica!

Nu ştiu dacă m-a înţeles, însă cuţitul dispare într-o fantă a antebraţului şi apoi ființa se retrage brusc, luând o distanţă de la care mă poate observa cât mai bine, într-o poziție ușor joasă, din care presimt că poate oricând țâșni spre un nou atac.

Frecându-mi uşor mâna eliberată, mă gândesc apoi că poate Ka ar reuşi să comunice mult mai uşor. Ridic mâinile în sus într-un gest de pace și vorbesc, ca într-un vechi clișeu din filmele cu Tarzan:

- Eu...sunt...Nikko...tu...şi degetul meu arată spre ea...cine eşti? apoi întrebându-l pe Ka: Ka! După cuvintele spuse...ai reuşit să găseşti un limbaj comun?

- Încă nu căpitane, mi-ar mai trebui câteva expresii, poate încă nişte verbe...e prea puţină informaţie.

- Voi încerca să mai scot câte ceva de la ea...

Pentru o clipă ne studiem amândoi: ea înaltă, suplă, lăsând să se ghicească o agilitate demnă de femeile gladiator antrenate de UTAIMAN pe Lunar. Trăsături fine, aproape aristocratice, obraji cu pomeţi ce îmi aminteau de holo-pozele[9] cu antice gheişe asiatice. Nimic neobişnuit până când luai contact cu ochii, în verdele lor aprins simţeam că mă pierd. Avea ceva de felină în ei şi constatam că atunci când luminile calei pâlpâiau, pupilele preluau o alungire ciudată, de parcă se ajustau luminozităţii existente. Mă aflam oare în faţa unei pradătoare dintr-o specie necunoscută? Dar era oare de sex feminin? Fiind umanoidă, tindeam să cred că există diferenţierea pe sexe și în ceea ce o privește, dar erau doar simple presupuneri pornind de la preconcepțiile mele de terrestru. Nici Ka nu reușise să confirme încă acest lucru.

Aveam atâtea întrebări care îşi cereau un răspuns și abia așteptam să cădem la pace.



[1] Plenarii – conducerea adminstrativă a fiecărei colonii terrestre, era compusă dintr-un plenagen și doi plenar-adjutanți și avea în subordine tot aparatul birocratic, dar și Forța Planetară Armată de Ordine Interioară (FPAOI)

[2] Formă de conducere superioară a Terrei Primex și a tuturor coloniilor terrestre, cu sediul principal pe Terra Primex, avea în subordine Guvernariile, uniuni planetare de colonii apropiate ca distanță (maxim 100 de ani lumină între planetele componente colonizate), Plenariile, conducerea fiecărei planete colonizate în parte și UTAIMAN.

[3] Hyoh’shaHoinarii – grup de terreștrii de elită, rezultat din multiple modificări de ordin genetic având la bază cercetările doctorului Rygo Thyssen, apăruți în aceeași perioadă cu primul zbor cu o navă care atinsese viteza luminii. Procentul de reușită în evoluția finală unui Hoinar a rămas mereu undeva pe la 50 de procente. Doar unul din doi subiecți evoluau complet, celălalt fie ceda psihic sau fizic, fie putea fi prezervat doar ca simplă conștiință transpusă într-un cod informatic și încorporată în diverse echipamente, trupul fizic cedând în urma multiplelor teste la care era supus.  

[4] Paxar – bio-navă de tip 4-Delta, ultima generație de bio-nave create înainte ca proiectul Hoinarilor să fie abandonat după moartea doctorului Rygo Thyssen și distrugerea arhivelor proiectului în Incendiul Regellian.

[5] Planetă situată la marginea sistemului solar cunoscut până în anul 300 d.u.c.t., orbitând undeva în jurul unui Soare activ de aproximativ aceeași dimensiune ca cel al Terrei Primex, descoperită de ultimele echipe de coloniști umani, la o distanță considerabilă de Clusterul Perseu.

[6] Terri-oră – în noul sistem Terra Primex de măsurare a timpului, echivalentul a 68 de minute actuale.

[7] Milinar – unitate de măsură a purității aerului, puritate cuantificată după procentul de oxigen existent în volumul de aer măsurat.

[8] Nu…nu mișca! Cine ești? (limba altheeniană standard)

[9] Holo-poză – transpunere în trei dimensiuni a unei poze obișnuite


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu